Vânzările de mobilă pe piaţa internă au crescut cu aproape 6% în primele trei luni ale acestui an comparativ cu acelaşi interval din 2012, o evoluţie pozitivă fiind înregistrată atât de producţie, cât şi de export, arată datele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

      Revenirea pe creștere a vânzărilor de mobilă pe piața internă are loc în condițiile în care din 2008 piața a scăzut continuu, arată aceeași sursă. Reprezentanții APMR spun însă că la analiza pieței interne în primul trimestru e necesar să se țină cont de baza de comparație, respectiv primele trei luni din 2012, care au fost extrem de slabe.

    “Primul trimestru din 2012 a fost foarte prost din cauza zăpezii și nu știu în ce măsură datele sunt concludente”, a spus Aurica Sereny, președintele APMR. Astfel piața internă de mobilă a atins 131 mil. euro în primul trimestru al acestui an, potrivit datelor APMR. Cu toate acestea, companiile spun că în piață nu s-a simțit un reviriment.

      “În primul trimestru din acest an, am înregistrat o creștere a cifrei de afaceri de 21%, față de aceeași perioadă a anului trecut. Chiar dacă evoluția companiei noastre a fost pozitivă, am simțit o piață cu un apetit de cumpărare mai mic și mult mai orientată către preț. Estimăm că până la sfârșitul anului vom atinge creșterea propusă la începutul anului, în condițiile în care piața internă va avea un regres de câteva procente”, a spus Alexandru Rizea, proprietarul fabricii Lemet din Câmpina.


România stă bine la producția de mobilă


        Exportul de mobilă s-a majorat cu 12% în primele trei luni ale acestui an și a continuat să fie motorul de creștere al producției. România se numără printre marii producători din lume și se află pe locul 28 în topul statelor cu cea mai mare producție, arată studiul World Furniture Outlook realizat de CSIL (un institut independent din Italia) care analizează cele mai mari 70 piețe din lume. Din punctul de vedere al exportului, România se află pe locul 13.                                                                                                                                                                                          citește mai departe…