Familia Rizea, proprietara afacerii Lemet, se ocupă cu mic, cu mare să mobileze casele românilor de 22 de ani. Cei doi membri mai tineriai familiei s-au înteles alăturat treptat tatălui în business și încearcă să-și impună, prin argumente, punctele de vedere. Deși sunt firi diferite și văd businessul cu alți ochi, mai devreme sau mai târziu cei trei membri ai familiei ajung la un numitor comun în privința tuturor aspectelor – o lecție învățată din cărțile de capitalism ale lui Alexandru Rizea.

      Capul familiei a mizat pe pe procesul de producție și a fost, prin definiție, extrem de atașat de fabrica de mobilă din PAL din Brebu (județul Prahova). Meritul extinderii lanțului de magazine Lem’s, care cuprinde o rețea de peste 100 de unități, îi aparține însă lui Adrian Rizea. Contextul modernizării companiei i se datorează Adinei Ionescu, fiica lui Alexandru, responsabilă cu acțiunile de CSR, medicina muncii și certificarea standardelor de calitate. Aceasta a studiat contextul accesării de fonduri europene pentru dezvoltarea companiei și a atras investiții de 6 milioane euro în fabrica Lemet, din care 3 milioane au reprezentat contribuția familiei Rizea, iar cealaltă a fost finanțare europeană. Cu ajutorul noii linii, fabrica Lemet a început să producă o gamă mai variată de mobilier, pe măsura rețelei extinse de magazine.

        În prezent, strategia rețelei de magazine LEMS vizează, la unison, entinderea în București, unde la acest moment există doar 4 magazine. Fiecare angajat are un rol importanat în companie, fie că vorbim despre oameni cu funcții de conducere, fie că vorbim despre muncitorii din fabrica de la Brebu. “Adrian este cel care se face responsabil de extinderea rețelei de magazine LEMS la nivel național, prin care se vând produsele fabricate la Brebu. Eu nu mă gândeam la o rețea atât de mare, care să depășească 100 de magazine. Adina a avut un rol important în strategia de modernizare a fabricii, ea împreună cu o companie de consultanță specializată s-a ocupat de accesarea unor fonduri europene ce au fost investite într-o nouă linie de producție. Fiecare angajat din companie reprezintă o verigă dintr-un lanț, dacă una se desprinde, întregul lanț este compromis”,  povestește Alexandru Rizea.

      Cum își împart funcțiile cei trei? Alexandru Rizea este director general, Adrian Rizea – director comercial al rețelei și se ocupă de strategia de extindere, iar Adina Ionescu este reprezentant al Management Integrat Lemet. Aurelia Rizea, soția lui Alexandru și mama celor doi, este directorul executiv financiar. Țintele familiei Rizeasunt mari și vizează deschiderea până la sfârșitul anului a 15 noi magazine, din care 5 au fost deja inaugurate în orașe precum Constanța, Pitești sau Craiova. “De asemenea anul acesta mizăm și pe lansarea de noi produse și diversificarea gamelor și publicurilor către care ne adresăm. 2013 este anul în care ne concentrăm pe conceperea de produse care să se adreseze oricăror cerințe, adică programe modulare de mobilier, prin care consumatorul își poate crea singur mobilierul”, explică Adrian Rizea.   

link articol Revista Biz (pagina 30)…