Spunem adesea când plecăm în vacanțe sau vizite prelungite că ”nicăieri nu este ca acasă”.

La nivel psihic, spațiul cu care suntem obișnuiți ne creează cea mai mare senzație de siguranță, liniște și confort. După o zi lungă, tot ce ne dorim este să ajungem acasă și să ne relaxăm la o cină în familie, o seară liniștită alături de cei dragi, la un film sau citind o carte bună.

Știai însă că modul în care este amenajată locuința ta îți poate influența starea de spirit?

Specialiștii spun că un spațiu care ne place și este aerisit ne inspiră automat o stare de bine superioară, că suntem mai relaxați, avem o energie mai mare și suntem mai fericiți.

Așadar, este bine să iei în calcul cum îți amplasezi atât piesele de mobilă și mărimea acestora, cât și ce culori folosești pentru a avea permanent o stare de bine. Și este valabil pentru toate încăperile din locuință.

Amplasează corect mobila

Modul de aranjare a obiectelor de mobilier îți influențează în mod direct starea de spirit de prima dată când treci pragul acelei încăperi. Dacă mobila este înghesuită, greoaie și are o mărime total nepotrivită cu spațiul efectiv pe care îl ai la dispoziție, te vei simți copleșit instant. 

Dacă ai o cameră ce nu dispune de foarte mulți metri pătrați, îndreaptă-te către achiziționarea unor piese care sunt mai degrabă multifuncționale și care beneficiază de spații de depozitare extra, fără ca acestea să încarce. Astfel, vei avea o cameră aerisită și ordonată

La extrema cealaltă, dacă ai o cameră spațioasă, asigură-te că o amenajezi cu elemente suficiente, astfel încât aceasta să nu pară goală și neprietenoasă.

Găsește echilibrul perfect între personalitatea ta și mobila de care ai nevoie

Este important să alegi mobiler care îți place și să amenajezi casa într-un stil care te reprezintă: de fiecare dată când vei veni acasă, vei simți cu adevărat că acesta este mediul tău și acest lucru te va relaxa.

Ține cont și de faptul că dincolo de design, mobila trebuie să fie și funcțională și să îți îndeplinească toate nevoile. Pentru a nu aglomera inutil spațiul, alege de exemplu piese care pot servi scopuri multiple. O canapea extensibilă de exemplu, poate ține loc de un pat confortabil în timpul nopții, dar va arăta foarte șic atunci când este strânsă în timpul zilei. Dulapurile cu rafturi multe sunt de asemenea o alegere inspirată pentru că vei putea să depozitezi multe lucruri fără ca acestea să fie împrăștiate prin toată casa. 

Alege culorile potrivite

Fiecare culoare semnifică și transmite ceva și la nivel psihologic acestea ne pot induce anumite stări.

Pentru zugrăveala pereților, evită culorile tari și alege mai degrabă albul sau culorile pastelate pentru a-ți crea o stare de liniște. Dacă îți plac totuși culorile aprinse, limitează-te la a vopsi un singur perete al camerei într-o astfel de nuanță mai puternică.

În ceea ce privește mobila, poți opta pentru piese în tonuri tari, dar limitează-te la un singur obiect în fiecare cameră. O canapea roșie în living, alături de o mobilă albă complet va fi un design foarte reușit, jucăuș și care te va binedispune, în timp ce un linving amenajat complet folosind această culoare, va fi obositor și îți va crea o stare de agitație.