O vorbă cunoscută din popor spune că ”asa cum îți așterni, dormi”.

Ei bine, în cazul decorării și amenajării ca la carte a unui dormitor, am putea spune că vorba poate fi ”așa cum amenajezi, așa dormi” și nimic nu poate fi mai adevărat de atât.

Putem avea odihna binemeritată după o zi cu multe lucruri pe care le-am avut de îndeplinit și un somn liniștit, doar dacă spațiul în care facem asta este amenajat așa cum trebuie.

Tot ceea ce ne înconjoară are un impact asupra psihicului nostru și asupra liniștii și cum fiecare din noi își dorește cât mai multă relaxare, dintre toate încăperile din casă, dormitorului trebuie să îi acordăm o atenție deosebită atunci când îl decorăm.

Deși zenul căutat pare de foarte multe ori greu de atins, este vorba de doar 3 elemente de care să ții cont atunci când îți amenajezi dormitorul pentru a-l obține: mobila, patul/salteaua și culorile folosite.

Mobila folosită în dormitor trebuie să fie cât mai funcțională posibil și să ocupe cât de puțin spațiu se poate. Este cunoscut faptul că un spațiu aerisit ajută la relaxarea psihicului.

Așadar, indiferent de metrii pătrați de care dispui, evită să aglomerezi camera cu prea multe dulapuri, noptiere, comode sau decorațiuni.

Alege un dressing cu uși glisante și din oglindă pentru a economisi și crea ideea de spațiu mai mare în același timp, 2 noptiere nu prea masive și o comodă cu sertare pe care o poți folosi și pe post de măsuță de toaletă sau pe care poți pune câteva obiecte personale.

Păstrează pereții cât mai liberi posibil: nu exagera cu tablourile, rafturile sau chiar cu nuanța în care îi vopsești. 

De asemenea, nu bloca cu niciun obiect de mobilier vederea către fereastră. Nu vei face decât să obturezi lumina naturală și camera va părea foarte înghesuită. Alege în schimb perdele din materiale subțiri și vaporoase pentru a permite luminii naturale să intre cât mai mult în cameră și la care să asortezi niște draperii în culori pastelate. Un dormitor alb cu niște draperii de un albastru marin sau ca cerul te va relaxa instant după o zi obositoare și va părea de asemenea mult mai spațios.

Vezi colecțiile noastre pentru dormitoare și camere de tineret aici.

Așa cum spuneam și mai sus cea mai importantă piesă de mobilier din orice dormitor este patul. Salteaua dar și designul acestuia trebuie să fie foarte confortabile în primul rând pentru a te odihni așa cum trebuie.

În al doilea rând, dimensiunile și tipul patului pe care îl vei alege (cu somieră, tăblie, tapițat) trebuie să țină cont de mărimea dormitorului. 

Un alt aspect foarte important va fi și amplasarea acestuia pentru a avea loc să te miști. În general, patul se așază pe mijloc, vis-à-vis de ușa de la intrare, dar dacă spațiul nu îți permite poți lipi o latura a acestuia și de unul dintre pereți.

Culorile folosite în dormitor sunt și ele foarte importante atât pentru a crea ideea de spațiu aerisit, cât și pentru relaxare.

Alege ca mobila să fie în tonuri apropiate de culoarea pereților și a podelelor iar decorațiunile pe care le folosești să fie în culori cât mai pastelate. Dacă dorești totuși și o pată de culoare, poți să optezi ca lenjeria, pernele, draperiile sau câteva obiecte de décor să fie în nuanțe mai aprinse.

Totul este să nu încarci vizual spațiul și să creezi o atmosferă care pe tine te relaxează cu adevărat și care se potrivește personalității tale, astfel încât în fiecare dimineață să te trezești cu cheful și energia necesară pentru a muta munții din loc.