Piesa centrală a oricărui living, indiferent de cât de mare sau de mic este acesta, este cu siguranță canapeaua. Prima care atrage atenția și prima care îți primește oaspeții sau care te ajută să te relaxezi la un film după o zi lungă, canapeaua  oferă personalitate, culoare și un plus de confort camerei.

Pentru a alege canapeaua perfectă trebuie să ții cont de câteva criterii esențiale:

1. Mărimea canapelei

Dacă ai un living mic, o canapea fixă într-o culoare aprinsă este ideală: nu va ocupa foarte mult spațiu, dar va avea un efect garantat și va atrage toată atenția.

Dacă ai la dispoziție mai mult spațiu, o canapea modulară va fi perfectă pentru un open space pentru a delimita cu succes zona sufrageriei de zona de bucătărie sau dinning. O canapea extensibilă sau un colțar extensibil vor fi alegerea potrivită pentru seri alături de prieteni și oaspeți, mai ales că poți să le oferi ocazia de a rămâne peste noapte. 

O idee foarte bună este să alegi canapeaua în funcție și de celelalte piese de mobiler, astfel încât să creezi un spațiu funcțional, dar și aerisit. Centrează canapeaua în mijlocul camerei și focusează-te asupra acesteia, adăugând în jurul ei celelalte elemente, ca tabureți sau o măsuță pentru cafea.

2. Decide ce funcționalitate trebuie să aibă

Alege canapeaua în funcție de stilul tău de viață. Dacă ai o familie numeroasă sau ai mereu invitați, alege o canapea care să vă permită luxul de a petrece seri de neuitat împreună, fie că vizionați un film sau că organizezi o seară de jocuri. Creează un semi-cerc în jurul unei măsuțe de cafea și adaugă de jur împrejur tabureți sau perne decorative confortabile.

3. Alege forma canapelei

Odată ce decizi ce funcții trebuie să îndeplinească canapeaua, poți să te gândești la forma potrivită pentru nevoile tale. O canapea în formă de L sau un colțar ar putea fi alegerea perfectă pentru un living open space care așteaptă mereu oaspeți, de exemplu. Pentru un living mic, o canapea compactă ar fi o alegere mult mai inspirată, pentru că nu ocupă la fel de mult spațiu, dar care va da cu siguranță personalitatea întregii încăperi.

4. Materialul din care este confecționată

Pe lângă partea funcțională, o canapea contribuie și la designul întregului living.  Materialele plușate sau din catifea au cu siguranță un aspect foarte frumos, însă dacă ai copii sau animale de companie, îți va fi destul de greu să le întreții. Deci alege întotdeauna materiale de calitate, dar gândește-te și ce posibilități ai să le poți întreține așa cum trebuie.

5. Culoarea canapelei

O canapea într-o culoare aprinsă sau care are diverse modele print va adăuga cu siguranță personalitate livingului tău și poate transforma întreaga încăpere din punct de vedere vizual. O canapea în tonuri neutre, pe de altă parte, se poate asorta perfect cu celelalte piese de mobilier și vei avea o cameră unitară și armonios amenajată. Indiferent însă de culoarea pe care o vei alege, este important ca aceasta să fie pe placul tău și să se potrivească cu personalitatea ta.