Bucătăria este privită adesea ca inima întregii case: aici ne începem diminețile cu o cafea aromată și tot aici pregătim cele mai bune mâncăruri pe care să le savurăm alături de cei dragi. Pe lângă designul sau culoarea pieselor de mobiler pe care le alegem, bucătăria noastră trebuie să se transforme în primul rând într-un spațiu util și confortabil și să ofere posibilitatea de a ne putea mișca în voie.
Astfel, bucătăria trebuie mobilată și echipată ținând cont de toate funcțiile pe care aceasta trebuie să le aibă: loc de pregătit mâncarea, spațiu de depozitare pentru veselă, tacâmuri și aparate electrocasnice și de cele mai multe ori, chiar spațiul unde mâncăm efectiv.
Modul în care alegi mobila de bucătărie devine o chestiune extrem de importantă, mai ales că durata de viața a acesteia trebuie să depășească mulți ani. Este esențial să aloci destul timp pentru a configura acest spațiu și pentru a fi sigur că pe o suprafață utilă destul de redusă, ai tot ce îți trebuie.
Poți eficientiza spațiul și poți crea o bucătărie care să îți îndeplinească toate necesitățile urmând aceste 5 sfaturi prețioase:
1. Primul și cel mai important sfat este să alegi întotdeauna piese de mobilier care să aibă o calitatea înaltă, pentru că doar așa vei avea o bucătărie funcțională pentru mai mult timp. Dacă în living sau dormitor, de regulă pe parcursul anilor mai facem reamenajări, mai înlocuim mobila, mai adăugăm sau mai renunțăm la diverse piese, pentru bucătărie, mobila trebuie să reziste în timp.
Lem’s îți pune la dispoziție bucătării complet funcționale, cu un design deosebit, dar și cu un grad ridicat de confort. Modulele inferioare, înalte , suspendate și diverse alte accesorii versatile sunt perfect customizabile pentru spațiul de care dispui și se vor potrivi perfect indiferent de dimensiunile și forma camerei care are această destinație.
2. Împarte bucătăria în zone de interes:
- zona de provizii
- zona de păstrare
- zona chiuvetei
- zona de preparare
- zona plitei
3. Alege piesele de mobilier în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție
Bucătăria în linie este potrivită pentru spațiile mici și înguste. În acest caz, îți recomandăm să folosești corpuri de perete foarte înalte pentru a maximiza spațiul.
Bucătăria cu insulă este visul oricărei gospodine, însă este nevoie de un spațiu destul de ofertant pentru a o putea amplasa. Cu elemente de mobilier dispuse în linie pe un perete și o insulă în mijloc, bucătăria ta va arăta foarte șic, dar va avea și o funcționalitatea bine definită.
Asigură-te însă că ai suficient spațiu între corpurile liniare și insulă, pentru a putea deschide ușor ușile dulapurilor și pentru te mișca leger. Insula poate avea mai multe destinații: poate fi folosită ca loc de servit masă, ca loc de gătit sau ca bar pentru petrecerile tale cu prietenii.
Bucătăria în formă de L este una dintre cele mai dese configurații de bucătărie utilizate. Poți de asemenea, dacă ai spațiu, să adaugi și insula.
4. Lasă distanță suficientă între elementele din bucătărie
- Lasă distanță între aragaz și chiuvetă, aproximativ 60 de cm pentru a evita să stropești chiuveta cu ulei încins sau, invers, să împroști cu apă pe aragaz
- Folosește corpuri înalte pentru a salva spațiu de depozitare, dar și corpuri suspendate deasupra chiuvetei și a blatului pe care pregătești mâncarea
- Blatul de lucru se fixează, în mod normal, la 85-90 cm distanță față de podea, însă aceasta se poate ajusta în funcție de înălțimea ta.
5. Alege mobilă pe care poți să o întreții ușor pe termen lung
Mobila din bucătărie este una dintre cele mai folosite din întreaga locuință. De aceea, trebuie să alegi nu numai calitate, ci și piese de mobilier pe care poți să le întreții ușor pe termen lung. Alege materiale rezistente la umiditate, aburi și zgârieturi, dar care se și curăță ușor.