2020 va rămâne cu sigurață în istorie datorită schimbărilor pe care le-a produs la nivel mondial. Pandemia de Coronavirus a schimbat viața noastră mai mult decât ne așteptam inițial, atât din punct de vedere al activităților sociale dar și din perspectiva modului în care lucrăm.

Mulți dintre noi am fost nevoiți să ne adaptăm și să îndeplinim taskurile de la birou într-un mod mai puțin cunoscut în țara noastră până la începutul anului 2020 și anume, lucratul de acasă.

Deși la început acest tip de a lucra era privit puțin reticent, mulți dintre angajați au descoperit curând și beneficiile acestuia: timpul petrecut în trafic nu mai există, sunt economisiți bani și există mobilitatea de a lucra nu numai de acasă, ci de oriunde, pe termen lung.

Mai mult, oamenii de HR și specialiștii în business lansează ideea că munca de la distanță s-ar putea extinde mai mult decât credem și în viitor, când pandemia se va încheia.

Astfel, situația dată a venit la pachet și cu nevoia de a adapta spațiului locuinței noastre pentru a crea o zonă care să țină loc biroului clasic. Pentru că modul de a petrece 8 ore pe zi într-o postură incorentă va afecta atât productivitatea cât și sănătatea, oamenii au trebuit să găsească idei inovative de a-și amenaja propriul birou acasă.

Cei mai mulți dintre noi ne confruntăm cu siguranță cu problema lipsei de spațiu, dar cu puțină imaginație și piesele potrivite de mobilier putem crea un loc în care să ne îndeplinim sarcinile de serviciu la fel de bine și de acasă.

Cel mai indicat ar fi să îți instalezi ”noul birou” într-o zonă liniștită, astfel încât să te poți concentra pentru a rezolva tot ce este necesar într-un mod eficient și fără să fii distras. Dacă spațiul îți permite, poți crea o cameră specială pentru asta sau dacă nu, te poți instala în living, într-o zonă cât mai luminoasă.

Din punct de vedere mobilier nu vei avea nevoie decât de o masă și de un scaun, însă acesta din urmă cu siguranță nu ar trebui să fie cel clasic pe care îl folosești și atunci când mănânci.

Indicat este să alegi un model special de scaun de birou și asta dintr-un motiv foarte simplu: este creat special pentru a avea o poziție confortabilă atunci când lucrezi, fără să ai ulterior dureri de spate din cauza posturii nepotrivite. 

Pe termen scurt poate nu reușim să vedem efectele negative pe care statul pe scaunul din bucătărie în timp ce lucrăm la rapoarte l-ar putea avea asupra întregii noastre sănătăți, însă pe termen lung, cu siguranță acest lucru va avea un impact negativ. Specialiștii au demonstrat că șederea pe un scaun nepotrivit pentru perioade mai lungi de 4 ore pe zi are o legătură directă cu apariția durerilor de spate, de gât sau ale coloanei vertebrale. De aceea este foarte important ca în primul rând să îți achiziționezi un scaun de birou creat special pentru asta. Cu brațe sau fără, rotativ sau fix, acesta te va ajuta să îți menții postura corectă și să te simți la fel ca în biroul din sediul companiei.

În ceea ce privește masa de la care poți lucra, dacă spațiul îți permite, poți achiziționa și o masă simplă, pătrată sau dreptunghiulară pe care să o poziționezi în living. În caz contrar, deși este puțin mai incomod, poți folosi chiar masa de dining.