Bucătăria este cu siguranță una dintre cele mai speciale încăperi din locuința ta: aici îți începi diminețile și tot aici închei o zi lungă prin pregătirea celor mai delicioase cine alături de cei dragi.
Atunci când ai în plan amenajarea bucătăriei, pe lângă factorul estetic pe care trebuie să îl iei în considerare, aspecte ca eficiența, funcționarea și siguranța folosirii spațiului sunt foarte importante.
Descoperă cum să amenajezi o bucătărie practică dar și în ton cu ”personalitatea” întregii case, citind sfaturile noastre de mai jos.
În primul rând pentru a crea bucătăria la care ai visat, înainte de a alege schema cromatică și stilul pieselor de mobilier și electrocasnice, trebuie să iei în considerea mărimea efectivă a spațiului.
Mai jos afli cum să îți amenajezi acest spațiu, în funcție de suprafața pe care o ai la dispoziție, dar și ce mobilier să alegi pentru ca bucătăria ta să fie echipată complet.
Cum amenajezi o bucătărie mică de apartament?
Pentru amenajarea unei bucătării pentru care nu dispui de foarte mult spațiu, secretul este să folosești într-un mod echilibrat suprafața disponibilă și elementele de funcționalitate pe care trebuie să le aibă aceasta.
Cea mai bună alegere pe care poți să o faci pentru a da impresia unui spațiu mai generos este să alegi mobilier de bucătărie compact, pe un singur perete, unde să ai încorporate toate electrocasnicele. Corpurile suspendate te vor ajuta foarte mult cu spațiul de depozitare și dacă nu ai posibilitatea să creezi o zonă de dinning separată, o masă extensibilă poate fi o alegere eficientă.
Alege de asemenea culori deschise și neutre pentru piesele de mobilier pentru a crea iluzia unui spațiu mai generos.
Cum amenajezi bucătăria pe balcon?
Mulți dintre noi am dori mai mult spațiu pentru locuința noastră. De accea, o idee foarte bună este de a transforma bucătăria deja existentă într-o zonă de dinning, în care să încorporăm și câteva piese de mobilier de tip bufet sau corpuri suspendate pentru a avea spațiu suficient de depozitare. Aragazul, chiuveta și alte mici dulăpioare le putem muta pe balconul aflat în prelungirea bucătăriei.
Pentru a crea un spațiu unitar și pentru a da impresia de mai mult loc, alege ca piesele de mobilier de pe balcon să fie în același ton cu cele din zona de dinning.
Din punct de vedere culori alese, îndreaptă-te către nuanțe deschise pentru a crea iluzia de spațiu mai generos, ordonat și curat.
În funcție și de stilul casei tale, poți alege un bufet mai colorat sau o masă și scaune destinate servirii meselor în familie ceva mai speciale.
Cum amenajezi o bucătărie în open space?
Acest concept câștigă tot mai mult teren și în casele românilor. Îmbinarea spațiului destinat bucătăriei cu livingul și zona de dinning, dar și lipsa pereților creează senzația unei camere foarte mari și luminoase.
Pe lângă piesele de mobilier compacte pe care poți să le folosești pe un singur perete pentru a avea la îndemână tot ce ai nevoie pentru a te bucura de plăcerea gătititului, pentru a delimita zona dintre living și bucătărie, poți amplasa o insulă. Aceasta te poate ajuta eficient în a salva spațiu pentru că se poate transforma oricând atât în masă pentru a mânca, dar poate servi și drept bar atunci când faci petreceri alături de prieteni.
Pentru a crea un spațiu unitar, ai grijă să alegi mobilierul destinat bucătăriei în același ton cu cel folosit în living.
Cum amenajezi o bucătărie la casă?
Dacă ai șansa de a locui la casă, cu siguranță ai un spațiu mult mai generos și pentru bucătărie. Poți alege să așezi mobilierul în formă de L sau U și să adaugi o insulă în mijloc care poate servi drept blat pentru pregătirea mâncării sau drept bar unde poți servi un pahar cu vin alături de familie și prieteni cât timp pregătești cele mai delicioase cine.
Poți alege bufeturi și corpuri de mobilier mult mai multe, dar ai grijă să nu supraaglomerezi spațiul.
De asemenea, din punct de vedere cromatic, poți opta pentru o paletă uni, deschisă, sau din contră, poți alege mobiler în tonuri mai aprinse.
Descoperă toate modelele de bucătării puse la dispoziție de Lem’s, gata predefinite sau alege corpuri separate pentru a crea propriul stil. Indiferent că ai nevoie să așezi mobilierul pe un singur perete, în formă de U sau L sau că vrei să adaugi o insulă în mijlocul bucătăriei, găsești o multitudine de modele.
Aceeași varietate o ai și din punct de vedere cromatic: poți alege mobilier în culori deschise sau din contră, ai șansă să adaugi o pată de culoare bucătăriei tale prin mobilier roșu, negru, portocaliu sau chiar turcoaz.
Completează zona de dinning cu mese și scaune realizate din cele mai bune materiale care vor completa armonios bucătăria ta, indiferent că alegi un stil mai clasic sau unul mai modern sau nonconformist.