Camera care trece prin cele mai multe etape de amenajări este cu siguranță cea a copiilor. Odată ce copiii cresc vor avea altfel de nevoi și și vor dori altfel de design. Iar acest lucru înseamnă o adevărată provocare pentru toți părinții.

Dacă dormitorul matrimonial servește în primul rând pentru odihnă, camera copilului înseamnă un întreg univers. Aceasta trebuie să fie comodă, funcțională și bineînțeles pe placul celor mici pentru că va avea mai multe funcții: pentru odihnă, pentru teme și pentru joacă.

De aceea, când alegem să amenajăm acest spațiu trebuie să fim foarte atenți la modul în care alegem mobila. Tocmai pentru că vor fi mai multe etape, recomandarea noastră este să alegeți un mobiler modular care poate fi ușor de reamplasat, astfel încât încăperea să pară mereu alta, în funcție de vârsta și nevoile celui mic.

Ca reguli generale, atunci când începeți amenajarea camerei copilului trebuie să bifați câteva lucruri esențiale:

  • Zugrăviți cu vopseluri cât mai naturale, pe bază de apă și care să nu aibă foarte mulți compuși chimici
  • Alegeți culori deschise 
  • Pentru podea alegeți parchet laminat care este destul de ușor de curățat și trebuie să luați în considerare și faptul că un covor nu este tocmai potrivit pentru cel mic. Din simplu motiv că va fi foarte greu de întreținut, existând mereu posibilitatea ca plastilina și acuarelele să îl murdărească.
  • Alegeți un mobilier rezistent și adecvat vârstei copilului

Cum alegem mobila pentru camera copilului?

În primul rând în funcție de vârsta acestuia. De la preșcolari, la școlari și adolescenți, camera se va schimba constant, însă acest lucru nu înseamnă că trebuie să schimbați mereu mobila. Ci o puteți readapta.

Cum spuneam și la începutul articolului, o cameră dedicată copiilor trebuie să conțină mobilier care să îndeplinească câteva nevoi clare: de dormit, de studiat, un spațiu dedicat jocului și bineînțeles spații de depozitare.

Descoperă colecția Lem’s dedicată dormitoarelor și camerelor de tineret pentru a avea inspirația necesară, dar și pentru a alege piese de mobiler rezistente și de bună calitate.

Iată ce tip de mobilă va fi necesar în funcție de vârsta copilului:

Pentru un copil preșcolar, cu siguranță cel mai important este jocul. De aceea, mobilierul trebuie redus ca număr de piese și trebuie să păstrați o zonă considerabilă pentru activități. Spațiul trebuie să fie aerisit și astfel sunt suficiente un pat, un șifonier și o bibliotecă sau o comodă unde își poate expune jucăriile preferate. O măsuță pentru cărțile de colorat, plastilină, carioci sau diverse alte jocuri este de asemenea binevenită. 

Copilul care merge deja la școală va avea câteva nevoi în plus. Pe lângă pat și zona de depozitare, adaugă un birou și un scaun pentru a-și putea face temele. Acesta trebuie să fie suficient de încăpător pentru toate rechizitele, caietele, manualele și cărțile de care un școlar are nevoie și să permită amplasarea unui laptop sau calculator. De asemenea, rafturile pentru cărțile preferate sau pentru expunerea diverselor obiecte la care țin cei mici, sunt perfecte penru ei.

Dacă în primele etape putem alege culorile și mobila pentru cei mici, atunci când aceștia devin adolescenți cu siguranță vor avea propriile preferințe în materie de design. Fiți pregătiți să faceți câteva compromisuri, întrucât cu siguranță stilul acestei camere va fi diferit de întreaga casă. Din punct de vedere mobilier, va fi nevoie cam de aceleași piese: un pat confortabil, un șifonier încăpător cu oglindă, un birou, câteva rafturi și poate o comodă sau o măsuță de machiaj unde domnișoarele să se poată aranja pentru o nouă zi.