Generozitate. Care este hobby-ul pe care peste jumătate dintre miliardarii lumii îl au? Filantropia. Deși nu ne-am fi așteptat la un asemenea răspuns, studiile arată că 53% dintre aceștia susțin activități caritabile. Milionarii români din Top 300 Capital sunt și ei foarte darnici. În ce cred aceștia și unde aleg să doneze sume frumoase de bani sunt două întrebări la care dacă aflăm răspunsurile ne putem schimba percepția despre mulți dintre bogații României.
Dacă în America există o cultură a filantropiei, în România lucrurile abia încep să se dezmorţească. Acolo sunt deja peste 536 de miliardari care apar constant în topurile de profil, în timp ce România se poate mândri cu unul singur. Este vorba despre afaceristul Ion Țiriac, care are o avere estimată la 1,65 miliarde de euro. El este şi unul dintre cei mai cunoscuţi filantropi, susţinând iniţiative educative şi de promovare a sportului. Totuşi, această latură a personalităţii lui este mai puţin mediatizată decât în cazul altor milionari din Top 300 Capital.
Aici, poate şi datorită modului excentric de a-şi comunica realizările, cea mai completă imagine de filantrop şi-a creionat-o omul de afaceri George Becali. Acesta se află pe locul nouă în Top 300 Capital, cu o avere estimată la aproape 300 de milioane de euro. Anul trecut, el susţine că a făcut donaţii de circa zece milioane de euro, iar 80% din aceşti bani au mers către biserici din ţară şi străinătate. Restul de 20% au fost alocaţi unor cazuri concrete pentru rezolvarea unor probleme medicale. Deşi este mai puţin mediatizat, un alt investitor din fotbalul românesc acordă o atenţie deosebită acţiunilor filantropice. Este vorba despre Valeriu Iftime, care are o avere de circa 23 de milioane de euro, potrivit Top 300 Capital. Prin proiectele de CSR ale Elasaco, grupul în care el deţine aproape 40% din acţiuni, se urmăreşte dezvoltarea performanţelor educaţionale, culturale şi sportive.
Tot prin intermediul companiei pe care o deţin, membrii familiei Rizea, care au o avere de 33 de milioane de euro, se implică, la rândul lor, în viaţa comunităţii. În ultimii doi ani, ei au alocat acţiunilor de CSR ale producătorului de mobilă Lemet peste 4,5 milioane de lei. Mult mai mediatizat a fost gestul unui alt important antreprenor român. Omul de afaceri George Brăiloiu a cumpărat, prin compania sa KDF Energy, în urmă cu câţiva ani, manuscrisele şi documentele personale ale filosofului Emil Cioran, scoase la licitaţie în Paris, pentru suma de 400.000 de euro. El le-a donat Bibliotecii Academiei, iar ca recompensă a primit cea mai înaltă distincţie a Academiei Române.
citește mai departe…