Afacerile celor mai mari 40 de producători de mobilă au continuat să se majoreze anul trecut, ajungând la 833 milioane euro, arată o analiză a Business Cosntruct pe baza datelor de la Registrul Comerțului. Ritmul de creștere a fost de 14%, de aproape trei ori mai mare comparativ cu anul anterior, astfel că în perioada 2011-2013 cei mai mari și-au adăugat la business aproape 150 milioane euro, în principal datorită exporturilor. 

              Exporturile de mobilă ale României s-au majorat anul trecut cu 17%, aceasta fiind cea mai bună evoluție din ultimii cinci ani. În aceste condiții, România s-a situat pe locul șase în Uniunea Europeană din punctul de vedere al exporturilor, dar marjele de profit ale producătorilor locali rămân reduse, în jurul pargului de 5%.
 “La început de an, piața de mobilă a fost dominată de reduceri masive, ceea ce a condus la o creștere a cererii pentru mobilier, dar nu și la o creștere semnificativă a valorii întregii piețe. Rezultatul acestei lupte pentru cel mai mic preț este că producătorii și comercianții nu mai pot investi în produse noi, superioare celor de pe piață, în îmbunătățirea produselor, în servicii de calitate superioară, în inovație.” – Alexandru Rizea, prorietarul companiei Lemet.
        Cu toate acestea acestea, Rizea a observat că există creștere și pentru segmentul premium, iar la nivelul companiei pe care o reprezintă 40% din vânzările din primul trimestru sunt generate de această categorie.
citește mai mult… (apasă pe fiecare imagine)