Exporturile de mobilă ale României au atins 1,66 miliarde de euro anul trecut, în creștere cu 17% comparativ cu 2012, arată datele Asociației Producătorilor de Mobilă din România (APMR). Cu state precum Germania, Franța, Italia sau Marea Britanie care și-au majorat comenzile în 2013, România a realizat cel mai bun rezultat din ultimii cinci ani la capitolul export în acest domeniu.
Producția de mobilă este un sector cu tradiție și unul dintre puținele care au un aport pozitiv la balanța comercială a țării. Livrările externe de mobilă au scăpat repede de criză, în 2010, când au crescut cu 13%, dar și în anii următori trendul a fost crescător.
“Recent, în cadrul consiliului de export, Comisia Națională de Prognoză a prezentat o analiză a indicatorilor din economie pe domenii de activitate pe trei ani, respectiv pe perioada 2012-2014, din care se desprinde faptul că mobila a deținut o pondere de 3,4 % în totalul exporturilor pe anul 2013, în creștere cu 0,3% față de anul 2012, când a înregistrat o pondere de 3,1%. Pentru anul 2014 se estimează ca această pondere să fie de 3,5%”, a spus Aurica Sereny, președintele APMR.
Aproape un sfert din exporturile românești de mobilă iau calea Germaniei, iar zeci de producători se bat să ajungă în magazinele nemților, care își permit să dea sute sau mii de euro pe produse de mobilă tapițată sau din lemn masiv.
Ce planuri au companiile din industria locală a mobilei
Anul 2014 a început bine pentru producătorii locali de mobilă. Magazinele LEMS (ale fabricii Lemet) au înregistrat o cifră de afaceri de 40,2 milioane de lei (9 milioane de euro) în primele 3 luni ale acestui an, în creștere cu 10% comparativ cu același interval din 2013, pe fondul campaniei de reduceri derulate și al vânzării de produse în rate. Rețeaua LEMS numără peste 100 magazine, majoritatea fiind în regim de franciză, iar creșterea înregistrată în primul trimestru este în linie cu evoluția de anul trecut.
citește mai mult… (apasă pe fiecare imagine)