775 milioane de euro, consumul total de mobilier estimat pentru 2013, la nivel local
O ușoară creștere, poate câteva procente, aproape de 10%. Nu mai mult. Așa este creionat viitorul apropiat al retailului local de mobilier. În schimb, bogații lumii plătesc zeci de milioane de euro pe mobila românească.
Nu s-ar zice că reducerile de început de an ale retailerilor cresc spectaculos valorile în cifrele jucătorilor din piață. Deși industria de mobilier “stă încă bine”, după cum se exprimă aceștia, grosul vânzărilor nu reiese din reduceri, ci din piesele “grele, inovatoare, care schimbă tendințele și liniile principale în materie de amenajări interioare”. Dar și din export, mai ales când în spatele unei rețele de magazine se află un mare producător.
…”În ultimii ani, retailul local de mobilier a avut un ritm accelerat de dezvoltare. Mare parte din jucătorii de pe această piață au mizat pe extinderea rețelelor de magazine. Anul acesta ritmul deschiderilor va fi mult mai scăzut, producătorii urmând să se orienteze spre dezvoltarea gamelor de produse. În cazut nostru, strategia de extindere a ajuns la maturitate. Chiar dacă vom avea și în 2014 deschideri de magazine, suntem interesați în primul rând în a consolida ce am dezvoltat în anii anteriori”, spune Alexandru Rizea, proprietarul fabricii de mobilă Lemet din Câmpina. Acesta consideră că, “cel mai probabil”, piața nu va înregistra schimbări semnificative nici în 2014, așteptându-se la o creștere similară celei din 2013. “Încă de anul trecut am putut observa o schimbare a comportamentului de consum. Am identificat un interes crescut pentru produsele premium și de lux, ceea ce înseamnă că în 2014 vom avea un consumator mai educat, care în decizia de achiziție va pune pe primul loc calitatea, nu prețul mic”, adaugă Rizea. …Mai departe, rămâne de văzut dacă piața locală de mobilier va ajunge la un consum de 790-800 milioane de euro anul acesta sau dacă va stagna la 775 milioane de euro. Oricum ar fi, diferența nu este mare.
citește mai mult… (apasă pe fiecare
imagine)