În contextul împlinirii a 10 de la aderarea României la Uniunea Europeană (UE) și a investirii noului Guvern, discuțiile despre impactul acestor procese asupra mediului de afaceri sunt în toi. În acest sens, InformaTeca a discutat cu Alexandru Rizea, director general Lemet – producătorul de mobilă din România care deține cel mai mare lanț de magazine de profil din țară.
LEMET, DUPĂ 10 ANI DE LA INTREGRAREA ROMÂNIEI ÎN UE. COMPANIILE ROMÂNEȘTI ÎN CONTEXTUL BREXIT
Proprietarul Lemet se declară mulțumit de situația economică a țării noastre, considerând însă că este și loc de mai bine. În acest sens, Alexandru Rizea spune că „economia merge, pentru că oamenii muncesc, din ce în ce mai bine. Să fim cu ochii pe celelalte economii din ţările Uniunii Europene, să încercăm sa gândim și să muncim ca acolo pentru a trăi ca acolo, dar în România”.
Acesta consideră că aderarea la UE pentru români a reprezentat, în ciuda unor anumite dezavantaje, „o imensă deschidere spre mai bine”. Pentru Lemet, spune Rizea, aderarea a însemnat începutul unor colaborări fructuoase cu companii din Italia, Germania și Austria, datorită faptului că UE, ca entitate politică, a oferit o legislație care le-a facilitat colaborarea.
În contextul discuțiilor intense din jurul Brexit, acesta vede tensiunile generate de această schimbare ca manifestându-se mai degrabă în spațiul politic. El consideră Brexit-ul, însemnând „UE fără Marea Britanie”, pentru România, care rămâne membră a uniunii, „vor fi și oportunități, și schimbări favorabile”.
DESPRE STABILITATEA FINANCIARĂ A ROMÂNIEI
Acesta vede instituția Guvernului ca fiind o structură din „top managementul” unei „organizații” care este România. În opinia sa, la fel cum se întâmplă într-o companie, acestă structură de conducere respectă regulile economiei de piață și se conduce după o „organigramă” dinainte proiectată, care rămâne imună la schimbarea guvernelor. În acest sens, el consideră că schimbările legate de noul Guvern nu amenință stabilitatea financiară a României, mai ales că „orice decizie poate fi corectată”, însă „obiectivele mărețe presupun riscuri și muncă multă și susținută”.
AȘTEPTĂRILE PROPRIETARULUI LEMET DE LA NOUL GUVERNEl
El așteaptă însă de la noul Guvern: „să ne lase sa lucrăm, sa pună preț pe investitorii români și să nu se ocupe nu numai de creșterea exporturilor, pentru că balanța comercială se poate echilibra și prin reducerea importurilor – prin vânzarea în România a produselor fabricate în România, atât de către firmele românești cât și de către cele străine”, conform declarației.
CIFRE LEMET
Lemet şi-a început activitatea în 1991 ca o „afacere de familie”, în Câmpina, și are în prezent 76 de show-room-uri LEMS în toată țara. La 9 luni din 2016, compania raporta o cifră de afaceri de 214,3 milioane de lei, în creștere cu 14% față de aceeași perioadă din 2015. În 2016 proprietarii au investit în extinderea rețelei de magazine 10 milioane de lei.