IMPOSIBILUL DE IERI, DESEORI DEVINE STANDARDUL DE MÂINE

„Doresc să le transmit tuturor oamenilor care lucrează la LEMET și în rețeaua LEMS că au misiunea să desăvârșească construirea edificiului LEMET-LEMS. Îi asigur că temeliile sunt trainice.” (Alexandru Rizea, fondator, director general LEMET)

20 decembrie 1991  GIGANTUL LEMET SE NAȘTE ÎN ATELIERUL ȘCOALĂ

Alexandru Rizea, înființează fabrica de mobilă LEMET în orașul Câmpina, din Prahova. Fiind orientată încă de la înființare către producția de mobilier de serie, compania s-a dezvoltat continuu, parcurgând, pe rând, toate etapele.

Alexandru Rizea, fondator, director general LEMET: „Am ridicat această fabrică din responsabilitate pentru familia mea și pentru comunitatea din care fac parte. Am pus casa și mașina la dispoziția băncii pentru un credit, am renunțat la serviciu și am fost sigur că voi începe un drum de succes. Pe atunci, în România, industria mobilei era foarte dezvoltată, erau peste 10 combinate de prelucrare a lemnului, zeci de fabrici, magazine și am apărut eu cu ideea mea. Îmi amintesc că nu aveam nicio mașină unealtă, așa că am construit în beciul blocului un strung pentru lemn și un abric. Am avut încredere în mine, în oameni, în profesionalismul și capacitatea de muncă a celor care mi s-au alăturat. Iar sacrificiile pe care le-am făcut au meritat.  Cea mai importantă decizie din evoluția LEMET a fost aceea ca în primii zece ani să reinvestim tot profitul. Nu am luat niciun leu din firmă, nu am încasat dividende și nu am avut niciun concediu, ca să ne putem dezvolta, să avem bani pentru investiții, pentru modernizare și tehnologizare.”

Prima comandă executată de LEMET, în februarie 1992, a fost de 15 măsuțe de hol. Semifabricatele pentru ele le-a făcut chiar fondatorul fabricii. Nu exista cerere de la vreun beneficiar, dar s-au vândut a doua zi după ce au fost finalizate.

„Cu fiecare an, am crescut echipa, am construit și cumpărat mașini, am construit hale în regie proprie, apoi, hale industriale mai moderne si am dotat firma cu mașini și linii automate din Italia și Germania, un pionierat pentru România. Totul cu sprijinul constant și cu aportul soției mele, Aurelia Rizea, care mi-a fost alături la fiecare pas, pe toate planurile”, mărturisește fondatorul companiei.

1999

Începe modernizarea fabricii: După ce vizitează Târgul de Mobilă BIFE, managementul LEMET achiziționează primele utilaje profesionale pentru producția de mobilă.

2003

Se construiesc primele hale pentru linii automatizate

2005

Intră în producție prima linie complet automatizată de prelucrare a plăcilor din PAL și MDF. Până-n anul 2009 au fost puse în funcțiune încă 4 linii, totalul investiției ajungând la 30 de milioane de euro.

2009

Se construiește prima fabrică de tapițerie, care se modernizează continuu, ajungând să producă peste 10.000 de unități/an. Încep să se dezvolte capacități logistice ultramoderne de depozitare a materiei prime, a materialelor și a mărfurilor. Investiția a fost finalizată în anul 2017. În paralel, au fost implementate sistemele de management al calității, al mediului și al sănătății și securității ocupaționale în proiectare, producție, vânzare, certificate de TUV Hessen.

2011

Se pune în funcțiune o linie tehnologică cu flexibilitate maximă, prelucrare panouri succesive, diferite ca dimensiuni. Investiție de 4 milioane de euro.

Avantaje: produse diverse, timp de livrare redus

2012

Se creează și se comunică conceptul „LEMS înfrumusețează casele românilor!” Se dezvoltă rețeaua LEMS prin deschiderea propriilor magazine, operate direct de LEMET, ajungând la 13 unități de comercializare până în 2018 și începe dezvoltarea rețelei de magazine LEMS în sistem de franciză.

2015

Se investește masiv în noi capacități de producție. Se construiește fabrica de prelucrare lemn masiv. Investiție 1.500.000 de euro. Capacitate de producţie (scaune, mese, măsuţe de cafea): 75.000 unități/an. Se deschide o fabrică nouă de finisaj panouri. Investiție 3.500.000 euro. În fabrica de tapițerie se investește în tehnologie laser pentru debitarea multistrat.

2019

LEMET deschide la Ploiești mall-ul LEMS, cel mai mare magazin din rețeaua națională. Acesta se întinde pe 3 niveluri, pe o suprafață de 4.500 mp, în urma unei investiții de 6 milioane de euro.

2020

LEMET vinde 10.000 de bucătării, 12.600 de dormitoare, 13.500 de livinguri, 6.000 de holuri,  13.000 de canapele, 110.000 de mese și scaune.

Producție la standarde superioare

Pentru fabricarea produselor, LEMET folosește tehnologii de ultimă oră, deținând astăzi 10 linii de producție complet automatizate pentru prelucrarea panourilor compozite din lemn, a lemnului masiv și finisarea acestora, linii proiectate și dezvoltate de companie împreună cu partenerii. Inovația, calitatea produselor executate și productivitatea sunt primele criterii care stau la baza proiectării și alegerii noilor linii de fabricație. Toate utilajele respectă normele europene de sănătate și securitate a muncii și protecției mediului.

Cea mai mare rețea de magazine de mobilă din țară

Este vorba despre 69 de magazine, în 64 de orașe din țară. În fiecare magazin LEMS există servicii complete de transport și montaj, servicii suplimentare față de vânzarea mobilierului. Piesele de mobilier pot fi vizualizate și în galeria virtuală de pe lemet.ro, unde sunt descrise și detaliile tehnice, dar și prețurile unice din rețeaua LEMS.

DAR OAMENII REPREZINTĂ CHEIA SUCCESULUI LEMET

„Credem în oamenii noștri, investim în ei și îi ajutăm să se dezvolte”, este deviza sub care Alexandru Rizea și-a condus afacerea. Iar rezultatele s-au văzut continuu, de-a lungul timpului. „Noi reușeam să facem echipă și pe vremea când existau fabrici de mobilă la stat. Oamenii au avut încredere în noi, în compania noastră. Și acum dacă îi întrebăm pe cei care aplică pentru un loc de muncă la noi, de ce ne-au ales, răspunsurile sunt că LEMET este o firmă serioasă, care are grijă de oameni și plătește salariile la timp, care este în creștere”, spune directorul general al companiei.

SUCCESUL FĂRĂ SUCCESORI ESTE UN EȘEC

„După ani de zile de dăruire și de prezență activă zi de zi la fabrică, acum, contribuția copiilor noștri Adina și Adrian este de neînlocuit. Am lucrat și eu la asta cu răbdare și tact, așa cum m-am priceput, cu gândul permanent că succesul fără succesori este eșec”, spune Alexandru Rizea.

„LEMET a fost și a rămas o poveste de familie, doar că astăzi suntem o familie mai mare, mai puternică, mai unită”

„După atâția ani și atâtea experiențe, cel mai important lucru pe care îl redescopăr, zi de zi, este că oamenii, familia, prietenii, echipa fac totul. Fără oamenii din jurul meu, nimic nu ar arăta ca astăzi nici în suflet, nici în minte, nici în realitate. Fiecare om din echipă este parte din succesul LEMET. Sunt recunoscător, mândru și responsabil pentru afecțiunea, dedicarea, munca, inspirația, ambiția fiecărui om din viața mea și a LEMET. Împreună suntem #familiaLEMET de 30 de ani și vă mulțumesc pentru asta”, încheie, cu emoție, Alexandru Rizea.

MULȚI ȘI BUNI ANI ÎNAINTE, LEMET!

Revista Mobila, 20 decembrie 2021 – De 30 de ani, cu entuziasm și pasiune, LEMET produce mobilier care înfrumusețează casele românilor