Mediul de business este dezamăgit de o parte din măsurile luate de Cabinetul Grindeanu și îngrijorat de efectele proiectelor puse în dezbatere publică. Aceasta este concluzia la care am ajuns după ce am discutat cu numeroși oameni de afaceri de top sau manageri ai unor companii importante în România.
Camera de Comerţ şi Industrie a României a publicat săptămâna trecută cea de-a treia ediţie a studiului “Percepţiile mediului de afaceri asupra economiei”, o radiografie a modului în care factorii de decizie din companii privesc guvernarea ţării. În ediţia din acest an, realizată de Kantar pe un eşantion de 501 persoane, concluziile nu sunt deloc încurajatoare.
Principala problemă identificată de antreprenorii sau managerii de top intervievaţi a fost dezechilibrul de pe piaţa forţei de muncă. Astfel, 35% dintre companii s-au lovit de problema plecării în străinătate a angajaţilor, iar 77% declară că personalul calificat a fost principala categorie afectată. De altfel, lipsa de personal calificat a devenit una dintre marile vulnerabilităţi ale mediului de afaceri din România. Odată cu găsirea unor soluţii pentru situaţia resursei umane, respondenţii au mai identificat printre măsurile care ar putea ajuta companiile reducerea fiscalităţii şi a impozitelor (25%), simplificarea şi clarificarea legislaţiei (9%) şi stabilitatea fiscală şi legislativă (8%). Interacţiunea greoaie cu ANAF şi situaţia dezastruoasă a accesării Fondurilor Europene sunt două dintre avertismentele lansate de manageri şi oameni de afaceri…
Controversele legii salarizării unitare
Un alt proiect care va pune mare presiune atât pe bugetul de stat cât şi pe afacerile din mediul privat este apariţia Legii salarizării unitare. În principiu, legea este bună şi necesară deoarece ar urma să corecteze derapajele din sistemul public de salarizare. Totuşi, nivelul la care ar urma să ajungă salariile bugetarilor nu este sustenabil. Pe de altă parte, o să putem vorbi şi de o concurenţă neloială în domeniul resurselor umane.
„Suntem convinşi că există sectoare în care salarizarea este deficitară, însă mediul de afaceri o să se confrunte cu un nou element de presiune – concurenta sistemului public, foarte greu de contracarat”, crede Alexandru Rizea.
Pe lângă toate acestea, o mare problemă este că multe salarii vor creşte fără să aibă vreo legătură cu productivitatea şi fără să existe niciun instrument prin care să se poată măsura performanţa angajaţilor de la stat.